HTML

http://nevelesielsosegely.blog.hu/media/image/baby-cry.jpg

Nevelési S.O.S.

Sziasztok! 24 éves pedagógusi tapasztalattal, három saját gyerekkel és egy tündéri kisunokával rendelkezem. Szívesen válaszolok bármilyen gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésetekre. Kérdezz!!

Gyerekek

Utolsó kommentek

Bátortalan a gyerek? Segítsünk rajta!

2008.07.08. 21:54 Lilo24

 

 

Bátortalan a gyerek? Segítsünk rajta!



Mindenki ismer gátlásos, félénk embereket, akikben nincs meg a szükséges magabiztosság másokkal szemben. És bizony a felnőttkori bátortalanság, önbizalom-hiány okai gyakran a gyermekkorban gyökereznek.

 

Annak a gyereknek, aki folyton elvörösödik, és hajlamos a dadogásra, ha megszólítják, vagy olykor nem is képes értelmes válaszokat adni, segítségre van szüksége félénksége leküzdésében. Nem szabad lekicsinyelni a problémáját, mely komoly hátrányt jelenthet egészséges pszichés fejlődésére nézve.

A gyermek fokozott félénksége különösen akkor érzékelhető, ha mások jelenlétében rá terelődik a figyelem, vagy ha idegenekkel kerül szembe. Az ezzel kapcsolatos veszélyek nyilvánvalók: a kicsi személyisége nem fejlődik zavartalanul, nehezen fog barátokat szerezni magának és nem lesz nyitott az élet olyan új dolgaira, amelyek pedig elengedhetetlenek lennének a számára. Szerencsére azonban, ha időben észreveszik, akkor a gátlásosság, félénkség megszüntethető és nemsokára senki sem fog emlékezni rá.

A félénk gyerek nem tudja érvényesíteni akaratát, és gyakran elfogad, vagy eltűr bizonyos helyzeteket pusztán azért, mert nem képes nemet mondani, és főleg megvédeni magát. Ez szerencsére nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne lennének barátai, és teljesen magába zárkóznék. De kétségtelenül problémát okoz számára egyszerre több ember társasága, ezért jobban szereti az egyedüllétet, mint a társaságot, és menekül az olyan helyzetek elől, melyek során a figyelem középpontjába kerülhet. A szülő mindenesetre gondoljon arra, hogy a kapcsolatok minősége fontosabb, mint a mennyisége, és jobb, ha gyermekének csak kevés, de komoly barátja van, mintha egy sereg haver venné körül, akik viszont esetleg csak kihasználnák.

A problémás kapcsolatteremtés

Egy gyermek számára mindig nehéz megteremteni az első kapcsolatokat, ha új környezetbe kerül. Hogyha azonban a barátkozás még hetek, esetleg hónapok elteltével sem megy könnyen, az azt jelenti, hogy a szokásos félénkségnél komolyabb problémáról van szó. Ez esetben a gyermek értéktelenebbnek, kevesebbnek érzi magát társainál, és a szülők, tanárok számára is felhívja a figyelmet önbizalomhiányára.

Az enyhe fokú gátlásosság nem jelent különösebb hátrányt az életben, de a súlyosabb eset már igen, és tenni kell annak érdekében, hogy ne akadályozza a személyiség fejlődését. Egyesek elszigetelődnek környezetüktől, mert félnek minden olyan helyzettől, mely félénkségükre emlékeztetheti őket. Az elmagányosodás viszont erősíti a gátlásokat, tehát ördögi kör alakulhat ki...

Megtalálni az okokat, és a szerint orvosolni a bajt

A gyermeki bátortalanság eredete lehet még sok esetben egy idősebb testvér, szülő vagy barát által kiváltott kisebbségi komplexus. De előfordul az is, hogy az okot bizonyos, a gyermek

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nevelesielsosegely.blog.hu/api/trackback/id/tr85559533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vargatata 2010.10.07. 18:05:44

kérem segítsen, nem érem el sehogy sem a teljes cikket ! a trackback címen semmit sem talál a google, a blogkereső sem talál semmit ! hogyan tovább ?

Lilo24 2010.10.07. 23:08:28

@Vargatata: Sajnálom de a cikket mi is így kaptuk meg, hiányosan. Google-ban próbálkozzon angolul keresni ilyen témájú cikkeket. Nagyon sok hasznos tanácsot lehet így szerezni!
süti beállítások módosítása