HTML

http://nevelesielsosegely.blog.hu/media/image/baby-cry.jpg

Nevelési S.O.S.

Sziasztok! 24 éves pedagógusi tapasztalattal, három saját gyerekkel és egy tündéri kisunokával rendelkezem. Szívesen válaszolok bármilyen gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésetekre. Kérdezz!!

Gyerekek

Utolsó kommentek

Dühkitörés: figyelmeztető jelek a szülőknek

2008.07.17. 13:07 Lilo24

 

Dühkitörés: figyelmeztető jelek a szülőknek

A gyermek dühkitörései mindig kellemetlenek a szülők számára. Van azonban öt olyan figyelmeztető jel, mely arra utal, hogy gyermeke dühkitörései mögött pszichológiai problémák húzódnak meg - állítják a Washington Egyetem kutatói.

Andy C. Belden és kollégái 279, 3 és 6 év közötti gyermek édesanyjával készítettek részletes interjút, ugyanakkor megvizsgálták a gyerekeket is, hogy nincs-e valamiféle pszichiátriai rendellenességük. Azt tapasztalták, hogy azoknak a gyerekeknek a dühkitörései, akik betegek, különböznek az egészségesek dühkitöréseitől.

Öt különféle hiszti-rohamot különböztettek meg, melyek különböző diagnózisokhoz kapcsolódnak. Belden felhívja rá a figyelmet, hogy normális gyerek esetében csak időnként találkozunk ezekkel a hiszti fajtákkal, ám a problémás gyerekeknél szinte minden alkalommal:

  • Agresszió a nevelő, tárgyak, esetleg mindkettő iránt. Noha a gyerekeknél nem ritka, hogy esetleg meg akarják ütni az édesanyjukat, mert az nem vesz nekik fagylaltot, ha ez az elmúlt 10-20 hiszti jóval több, mint felénél jelentkezett, az arra utal, hogy gyermekének destruktív személyiségzavara van.
  • Önbántalmazás. A depressziós gyerekek, illetve azok, akiknél a depresszió a destruktív személyiségzavarral keveredik, sokkal nagyobb valószínűséggel harapják vagy karmolják magukat, esetleg verik a fejüket a falba vagy rugdosnak kemény dolgokat azzal a céllal, hogy megsértsék a lábukat, mint a többiek.
  • Gyakori dühkitörések. Azok a gyerekek, akiknek havi 10-20 dühkitörése van otthon, vagy napi ötnél több házon kívül, azt jelzi, hogy a gyermeknek komoly problémái vannak.
  • Elhúzódó kitörések. Egy öt perces hiszti egész örökkévalóságnak tűnik a szülő számára. Egy olyan gyerek azonban, akinek a hisztije több mint 25 percig tart, komoly gondokkal küzd. Egészséges gyereknél is előfordulhat, hogy egy dühkitörése akár egy órán át is elhúzódik, de a következő már csak 30 másodpercig tart. Az érzelmileg sérült gyerekeknél az esetek 90 százalékában több mint 25 perces dührohamokkal kell számolni.
  • Képtelenség a hiszti utáni megnyugvásra. A beteg gyerekek képtelenek egyedül megnyugodni, mindig külső segítségre van szükségük ahhoz, hogy lehiggadjanak.

Belden és munkatársainak kutatása mindenképpen óriási előrelépést jelent, hiszen mindenki tud a gyerekek hisztijéről, ám senki nem vizsgálta még ezeket. A hiszti során a gyerekben kétféle intenzív érzés kavarog: egyrészt extrém harag, másrészt pedig extrém szomorúság és csalódottság. A dührohammal járó verekedés, rugdosódás, kiabálás mind a haraggal függ össze, míg a sírás, nyafogás, a maguk földhöz-vágása mind a szomorúsághoz kapcsolódik.

Mit tehet a szülő?

Két lehetőség közül választhat. Az egyik, hogy a gyermeket egy, a családi hátteret is részletesen elemző, neuropszichológiai vizsgálatnak vetik alá. A másik lehetőség, hogy pszichológushoz viszi a gyereket, aki az érzelmi kitörésekre fókuszál, a családi háttér figyelembevétele mellett.

Ha gyermeke hisztizik, ne érezze magát egyedülinek ezzel a problémával! Tízből hét 18 és 24 hónap közötti gyermeknél előfordul, illetve a 3 és 5 év közöttiek háromnegyedénél.

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nevelesielsosegely.blog.hu/api/trackback/id/tr83572533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csala Viktória 2008.10.14. 19:55:41

Segítsége szeretnék kérni.
7 éves lányom egy tündér és nagyon szép. De sajnos az iskolában egy ördög, mindenkit terrorizál és megver, a tanárokat kikészíti. Teljesen tanácstalanok vagyunk a párommal és a családdal, mit kellene tennünk. Már nem merem emberek közé engedni, mert félek, mikor okoz valakiben olyan egészségügyi kárt...

Mercianyu 2008.10.14. 20:19:20

7 éves lányomnak igen komoly agreszív és dühkitörései vannak. Ilyenkor mi lehet a teendő?

*_Ilona_* 2008.10.20. 18:09:07

Hát kedves Viktória, nem könnyű a helyzet. Azt hiszem nem járok messze az igazságtól, ha úgy vélem, hogy a kislány eléggé szabadjára volt engedve eddig. Valószínű az ő fejecskéjében úgy áll össze a kép, hogy neki mindent szabad. Azt javaslom, hogy ha legközelebb bármilyen formáját mutatja az agressziónak, akár iskolában , akár otthon, bárhol, kapjon büntetést, például be lehet tenni a szobájába és nem jöhet ki annyi percig ahány éves, vagyis jelen esetben hét percig. Valószínű, hogy belülről rugdosni fogja az ajtót, borzasztó dolgokat kiabál majd, de te ne törődj vele, ne szólj hozzá, tartsd az ajtót kívülről, hogy semmi módon ne tudjon kijönni./ Nem szabad bezárni!!/ Ha nem higgad le adott időn belül, akkor addig, amíg le nem higgad. Ha kijött, nézz a szemébe és határozott hangon / fontos!!/ közöld vele, hogy akárhányszor bánt valakit, csúnyán beszél, vagy az iskolában panasz lesz rá, megy a szobájába. Ne beszélj neki többet, és lény határozott, te vagy a felnőtt , neked kell őt megnevelni! Nem tart ez soká, hiszen intelligens gyerekről van szó, aki eddig nagyon jól kihasználta a helyzetét, meg fogja ezt is érteni pár nap alatt. Van egy csapda. A gyerek már tud téged manipulálni, sírni fog, hisztizni, fűt fát megígér,mert valószínű eddig ez bejött neki. Ha megsajnálod és nem csinálod végig, folytatódik minden , ahogy eddig, és a gyerek újra falhoz állította a felnőtteket.Az ilyen gyerekek sajnos a szülőket sem kímélik és elég gyakran verik is. Ezt SOHA nem szabad eltűrni!!! Ebben az esetben teljesen hasonló az eljárás. Lényeg, hogy nem kell sokat beszélni, magyarázni, mert az ront a helyzeten. Ha normál módon elvan, szépen játszik, az iskolában sikerei vannak, nagyon meg kell dicsérni, foglalkozni kell vele. Játssz vele, ha nem dühöng! Ha rákezdi,legyen megbüntetve, úgy ahogy leírtam.Ha idegen helyen vagytok, akkor sajnos azonnal haza kell menni, mert csak ebből ért. 1-2 alkalom után fogja majd, hogy hoppá, anya és apa már nem tűri a viselkedésemet.Ja,és még egy: ne engedjétek, hogy megosszon titeket,mert evvel valószínűleg próbálkozni fog, mert a szép kislányok általában apuka kedvencei,és ezt alaposan ki is használják. / 3 lányom van /Kitartást kívánok! Tapasztalatom szerint ez a legkevésbé agresszív módszer igencsak beválik, ha elég következetesek és erősek vagyunk. Most még meg lehet fogni, 2-3 év múlva már nem nagyon. Szívesen olvasnám azt, hogy hogyan vált be nálatok. Akár az email címemre is írhatsz. Szia!

*_Ilona_* 2008.10.20. 18:11:56

Kedves Mercianyu!

Javaslom neked is ugyanazokat, amiket Viktóriának írtam! Elsősorban rengeteg erőt és kitartást mindkettőtöknek! Ilona

Mercianyu 2008.11.24. 19:17:32

Kedves Ilona!
Sajnos ezt már kipróbáltuk, olyankor bemegy a szobájába, de semmi megbánást nem tanusít. Már nagyon sok mindent probáltunk nála, se nem válik be a büntetés, a játékelvonás, semmi, ugyan úgy folytatja tovább. Az iskolában már felszólítottak több alkalommal, hogy a kislánynak orvosi segítségre van szüksége, voltak kint családlátogatáson is két fejlesztő pedagógussal is, és ők is látták, hogy itthon egyáltalán nem olyan, mint az iskolában. Sajnos soha nem volt neki minden megengedve, tehát én már akkor is keményen fogtam, és most is, nem tudom ott miért engedi nem ezt magának.
süti beállítások módosítása