HTML

http://nevelesielsosegely.blog.hu/media/image/baby-cry.jpg

Nevelési S.O.S.

Sziasztok! 24 éves pedagógusi tapasztalattal, három saját gyerekkel és egy tündéri kisunokával rendelkezem. Szívesen válaszolok bármilyen gyerekneveléssel kapcsolatos kérdésetekre. Kérdezz!!

Gyerekek

Utolsó kommentek

A szülők dohányzása károsítja a gyermek légzőszervét

2008.07.31. 13:02 Lilo24

 

A szülők dohányzása károsítja a gyermek légzőszervét

 

Egy új, nemzetközi felmérésben nyolc országból, több mint 20.000 gyermek vizsgálata igazolja a tényt, mely szerint a terhesség alatti dohányzás hatása a gyermek 12 éves koráig tartósan fennmarad, a születés után belélegzett dohányfüst pedig még még ennél is hosszabb ideig rontja a tüdőfunkciót. Nehéz azonban pontosan meghatározni, hogy a tüdőt ért károsító hatások mennyi ideig állnak fenn tartósan, mivel azon gyermekek, akik családjában előfordul dohányzás akár a szülők, akár a testvérek részéről, maguk is jellemzően dohányozni kezdenek egészen korán, a serdülőkor környékén.

Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine folyóiratban közölt vizsgálatból jól látható, hogy a terhesség alatt dohányzó anyák gyermekeinél 31-40 százalékkal volt gyengébb a tüdő teljesítménye, szemben a nemdohányzók gyermekeivel.A születés után, a korai életszakaszban dohányfüstnek való tartós kitétel esetén ezen arány 24-27 százalékos. A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy a résztvevő gyermekeknek összességében nem kevesebb, mint 60 százaléka volt kitéve a dohányfüst károsító hatásának akár méhen belül, akár megszületése után. A magas arányszámot figyelembe véve a gyermekeket károsító dohányfüst hatását társadalmi egészségügyi problémaként kell kezelnünk.

A vizsgálat fontos tanulsága, hogy a törvényi szabályozás, mely a nyilvános helyeken a nemdohányzók védelmében, a passzív dohányzás elkerülése végett született, épp a legveszélyeztetettebb csoportot, a gyermekeket nem védi meg, hiszen az otthonokban a legális korlátozás mit sem ér.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nevelesielsosegely.blog.hu/api/trackback/id/tr51594235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása